Acasa » Catalog » FREE STORIES »

Lei
0.00

Alternativa Sejourné

Alternativa Sejourné
de Aurel Cărășel

Povestire reprodusă prin amabilitatea Revistei CSF!

Arp Laurian Sejourné nici măcar nu era trist. Primise vestea izolării sale în exteriorul cetății fără să se strâmbe a neputință. Fără să încerce să înțeleagă. La urma-urmei, când acceptase să rămână aici, bănuise că unul dintre posibilele sfârșituri ar fi putut fi acesta. Și acesta chiar și fusese.

Scoase o scobitoare de argint dintr-un buzunar de pe mâneca scurtă a cămășii de in și se prefăcu preocupat să se scobească între dinți. De fapt, îi urmărea pe sub calota pălăriei de pâslă pe țăranii care asudau din greu în soarele amiezii, împingând cu putere în mânerele plugurilor de lemn. Biciul de lângă mâna sa dreaptă avea codirișcă din lemn de sânger și capătul înfășurat în piele de vițel tăbăcită, ca să nu alunece între degete, atunci când transpirai. Îl folosise foarte rar, de când Clavijero îl angajase ca supraveghetor pe domeniul feudei, și numai atunci când se simțea supravegheat de numeroasele iscoade ale sale. Nu voia să-i dea prilejul călăului să-i pună întrebări nedorite, în beciul castelului din spatele său, printre nenumăratele și înspăimântătoarele instrumente de tortură a căror denumire nici măcar nu o știa.

Încă de când sosise în întunecatul și misteriosul secol al XVII-lea, de dinainte de Era Cosmică, simțise o strângere de inimă. Știuse chiar din clipa în care acceptase contractul că era vorba despre o misiune extra, dar fusese avertizat să nu pună întrebări: accepta, încasa jumătate din bani și își plătea datoriile, precum și un biot, care să facă anii de detenție care-i mai rămăseseră, pe Oberon; refuza, se întorcea pe Oberon, cu speranța vagă că avea să supraviețuiască, în cele din urmă, frecventelor surpări ale tunelurilor miniere sau ploilor de meteoriți. Certitudinea era, însă, că niciun prizonier nu reușise să-și ducă anii de detenție până la capăt.

Sejourné era un aglutinator de timp. Un om care se născuse cu abilitatea naturală de a identifica locul fizic în care linia uniformă a Timpului suferea o fractură. Tehnica din Era PostCosmică îi permitea să o "repare", adică să o decupeze din zona accidentului și să o alipească într-o porțiune a cursului, unde ar fi creat cel mult distorsiuni minore. Acestea s-ar fi aplatizat după o perioadă de acomodare, devenind o perioadă aproape uitată a Istoriei, despre ea rămânând informații generale vagi și unde Călătorii nu aveau acces decât în mod restricționat.

Misiunea sa fusese să-l înlăture, prin orice mijloace, pe Clavijero, despre care Biroul aflase că făcuse rost de un disruptor protonic, o armă neconvențională din mileniul al VI-lea al Erei Cosmice, pe care intenționa să o folosească pentru a schimba harta politică a străvechiului continent Europa. Numai că ceva nu corespunsese planului inițial. Un plan standard, fără chestii care să te dea pe spate, așa cum numai un Cronozofor putea să emită. Iar ceva-ul acesta se dovedise un fleac – prințul Clavejiro era, de fapt, o prințesă. Și încă una care-i căzuse din prima cu tronc lui Sejourné. Atât de tare, încât băgase pur și simplu undeva liniile de acțiune ale planului, cârpise cât putuse de bine fanta prin care se strecurase în interiorul zonei de precesiune cronozofică și i se autopropusese lui Clavijero drept un om de nădejde – administrator de domeniu.

Uneori, când zăcea fără prea multă treabă, ca acum, și când rotițele creierului i se învârteau aproape în gol, de plictiseală, i se năzărea că prea se potriviseră până la ultima zecimală direcțiile acțiunilor, pentru ca totul să fi fost o pură întâmplare. Alunga însă ideea cu o fluturare de mână, își înfășura biciul pe braț și pornea să colinde piața mare a castelului, gata să accepte o partidă de cărți cu căpitanul gărzii sau să dea cu zarurile într-un perete, alături de cartoforii care avuseseră curajul să nu o șteargă, atunci când îl zăreau apărând în susul scărilor de piatră. Recunoștea – era îndrăgostit lulea de femeia care guverna cu mână de fier Huée en Bois și nu și-ar fi schimbat statutul pentru nimic în lume. Oare așa pățeau toți nebunii care porneau pe ițele Marelui Timp, în sus și în jos, și uitau să se mai întoarcă în punctele de plecare?

— Nu chiar așa, însă o parte dintre ei au probleme de genul acesta.

Vocea răsunase în apropierea umărului drept și se sperie atât de tare, încât uită să reacționeze. Un fel de pitic, înalt cât genunchiul său, cu brațe lungi și subțiri și cu picioare atât de groase încât păreau ireale se înfiripă lângă cotul său drept, hârâi puțin aerul în coșul pieptului, apoi aruncă o flegmă ațoasă exact pe vârul cizmei sale prăfuite.

— La naiba, chiar mi-a reușit! se bucură el țopăind într-un picior. De când îmi doream să fac asta, însă nu mi-a ieșit niciodată. Tu trebuie să fii Sejourné Arp Laurian, aglutinator de timp, nu?

Sejourné își lăsă capul într-o parte și îl aplecă spre pământ, până ce ajunse în dreptul feței piticului.

— Depinde de cine întreabă. Ne cunoaștem de undeva?

Celălalt țâțâi din buze și clătină din capul acoperit cu o pălărie foarte ascuțită în partea de sus.

— Din câte știu, există o diferență de peste un mileniu și jumătate între epocile unde ne-am născut. Sunt impul Orlani Oreiro și am fost trimis să te retrag din acest secol întunecat.

Bărbatul simți un frison înghețat pe șira spinării. Își ridică fruntea și aruncă o privire către câmpurile pe care țăranii continuau să are fără spor. Turnurile crenelate ale fortăreței Huée en Bois aruncau umbre lungi pe lângă ei, ca un desen tremurat în cărbune, al unui puști mai puțin priceput.

— Nu poți să mă retragi așa pur și simplu, oftă el și împunse cu vârful biciului în direcția piticului. Am sigilat destul de bine fanta de acces și am împănat zona cu alarme. Nu m-a atenționat niciuna. Asta înseamnă că fanta este inaccesibilă chiar și pentru mine. Nu pot fi retras prin ea.

Impul ridică din umeri.

— Nu știi nimic despre felul nostru de a străbate Timpul, aglutinatorule, nu-i așa? Nu călătorim linear pe trasee prestabilite. În epoca mea, Cronozoforii voștri nu mai reprezintă nici măcar curiozități, așa că au fost eradicați din Memorie. Nu călătorim linear, așa cum ți-am spus, ci sărim. Am studiat puțin perioada asta, ca să mă fac mai bine înțeles. Există o insectă aici, pe care indigenii o numesc lăcustă. Își încordează picioarele din spate și face un salt de câteva sute ori lungimea trupului său. Suntem un fel de lăcuste, Sejourné Arp Laurian, numai că folosim nu energia musculară acumulată în noi, ci pe cea cronozofică. Am ajuns până aici țopăind dintr-un nodul temporal într-altul. De-asta nici nu am avut nevoie să intru prin fanta creată de tine.

Exista, evident, și o armă. Ținută ascunsă special pentru întâmplări de felul acesta. Dar, cum de vreo șapte ani nu avusese loc niciuna, ea se găsea, evident, în camera din castel, și nu asupra sa. Sejourné își linse buzele și se întrebă dacă nu cumva visa.

— Ai vrea tu, râse piticul și izbi cu laba uriașă a piciorului în pământ. Ascultă, nu am vreme să mă joc cu tine, deși numai bunul Timp știe de când îmi doresc una ca alta. Nu ai cum să găsești vreo cale de scăpare, deoarece trebuie mai întâi să te gândești la ea și abia apoi să treci la executare. În mileniul din care vin știm să citim gândurile din analiza feromonilor pe care pielea ta îi degajează, în cantități mai mici sau mai mari, la fiecare gând care ia naștere în mintea conlocutorului. Evident, cunoaștem și mijloacele de bruiere al unei astfel de tehnici, dar tu, fiind născut într-o epocă anterioară, nu. Așa că nu mai încerca degeaba să găsești o modalitate de salvare: voi ști despre ea, mai înainte ca tu să o pui în aplicare.

Sejourné plescăi din buze și își îndreptă ochii verzi, cu pupile foarte mici, asupra lui Orlani Oreiro. Sau care îi va fi fost adevăratul nume, ridică el din umeri.

— Acesta este. Nu am niciun motiv să mi-l ascund.

— Bine, aprobă bărbatul cu biciul. Ce vrei să fac?

Impul se scărpină pe brațul drept și îi aruncă o privire cercetătoare.

— Nimic.

— Faci pe deșteptul sau ce? mârâi el.

— Nu. Pur și simplu, nu trebuie să faci nimic. Te las să rămâi aici pentru totdeauna.

— Asta da poveste de adormit copiii! fluieră bărbatul. Adică te întorci special după mine, prin Timp, și amândoi știm câtă energie se cheltuiește pentru asta, afirmi că ești gata să mă retragi, dar mă lași pe loc. Ori am înnebunit, ori am adormit și am un coșmar.

— Aceasta este retragerea despre care îți vorbeam, Sejourné Arp Laurian.

Bărbatul se holbă la el.

— Serios? Păi atunci de ce naiba te-ai mai obosit să vii până aici, în Secolele Întunecate? Nu era mai simplu să mă fi lăsat să-mi văd de viața mea, pur și simplu?

Piticul răspunse fără grabă:

— Nțțț. Când îți va fi trecut amocul pentru prințesa Anne de Clavijero, te vei fi grăbit să te întorci acasă, cu sau fără disruptor. Ai fi inventat o poveste imposibil de verificat. Iar cursul principal al Istoriei ar fi devenit o Alternativă. Pentru că voi, cei din mileniile precesoare manipulării Timpului sunteți, de fapt, puțin cam cretini.

— Stai puțin...

— N-o pune la socoteală pe-asta, Arp. Mi-a scăpat. Dar măcar atâta să rămână din joaca pe care mi-am dorit-o. Adevărul este că am instituit un alt tip de retragere, Arp. Te las aici, pentru că, după plecarea mea, chiar nu mai ai unde să fugi, înțelegi? Odată cu tine, retrag întregul fragment de spațiu-timp afectat de persoana ta, prin această călătorie. Îl sigilez. Creez o...

— O Alternativă!

— O Alternativă, da. Știu că ideea lor s-a înfiripat cam în epoca ta, așa că nu îți spun vreo noutate. Și, pentru ca firul principal al Timpului să sară mai departe, fără a fi afectat peste bucla de histerezis astfel creată, ți-am adus toate memoriile celor nouă evenimente ce au rezultat din acțiunea ta, în perioada care a urmat.

Sejourné fluieră încet printre dinți, privind spre linia îndepărtată a fluviului, fără să o vadă. Trebuia să rămână blocat aici, în Jos-Timp, pentru că se îndrăgostise. Să participe la construirea unei istorii alternative care, oricât de interesantă ar fi fost, nu era decât o Alternativă, pe care orice unduire a adevăratei Istorii o putea șterge și azvârli în uitare.

— Și dacă nu accept să fiu blocat aici?

— Vei merge înaintea unui Tribunal Cronozofic. S-au înființat la patru secole de la dispariția ta. De regulă, pentru infracțiuni de acest tip ești condamnat la ne-naștere. Cu toată suita de operațiuni care necesită ștergerea ta din Realitate.

— Și dacă te omor acum, până nu apuci să comunici că m-ai descoperit?

— Eu însumi sunt o alternativă a adevăratului imp Orlani Oreiro. Pentru istorii alternative, se concep agenți alternativi. Originalul meu călătorește, cred, spre Alpha Cenatauri, în acest moment.

— Deci nu există o alternativă la Alternativă.

— Mă tem că nu.

Sejourné întinse palma dreaptă.

— Atunci... cred că e mai bine să fiu o ființă vie alternativă, decât una moartă, la fel de alternativă. Instalează-mi evenimentele.

Impul îi apucă palma și i-o strânse ușor. Ca o dimineață cețoasă, peste care răsare soarele, făcând picurii de apă să cadă de pe firele de iarbă. În clipa următoare, trăia în nouă universuri alternative, cele nouă povești care nu existaseră niciodată.

— Poți să i le spui Annei de Clavijero, dacă vă veți căsători vreodată. Și copiilor voștri. Și nepoților voștri. Dacă îi veți avea. Și să nu uiți vreodată că nu există cale de acces pentru Sejourné Arp Laurian spre lumea în care s-a născut, dacă va reuși să scape de sub sigiliu.

Impul îl privi o clipă, apoi îi lăsă palma și izbi pământul cu piciorul de trei ori. Sejourné auzi un vâjâit și aerul tremură înaintea ochilor săi, plini de lacrimi. Când îi deschise, era singur. Complet singur. Se frecă la ochi și își șterse urmele lacrimilor cu mâneca.

La urma-urmei, rămăsese cu fata, nu?© Aurel Cărășel, 2019
© Editura Pavcon, 2019

Reproducerea, parţială sau integrală, a textului de faţă fără consimţământul scris al deţinătorilor de copyright este strict interzisă.

_____________
Cărțile scriitorului Aurel Cărășel pot fi citite AICI

Apasă pe butonul ”Mărturii” și lasă-ne impresia ta despre această povestire. Îți mulțumim! :)
Marturii
Categorii
Cautare Rapida
 
Titlu sau Autor
Cautare Avansata
Abonament CSF 12
Abonament CSF 12
Lei
240.00

Lei
168.00
Producatori
Informatii Producator
Pavcon
Pavcon Pagina Producatorului
Alte produse
Share Product
Share via E-Mail
Share on Facebook Share on Twitter
PAVCONPREMII