22,00Lei 18,70Lei

CSF nr. 14

CSF nr. 14
COMANDA ACUM LA: 0727.77.80.06

Autor: colectiv
Coperta: George Ionescu
Nr. pag.: 128
Format: tipărit
Dimensiuni: 13 x 20 cm

Cea dintâi revistă de literatură SF și popularizare științifică, realizată exclusiv de creatori români de literatură și artă SF!

COMANDA ACUM LA: 0727.77.80.06

CITEȘTE ÎN AVANPREMIERĂ:

Fragment din povestirea "Catedrala lingurilor", de Pompilian Tofilescu

A fost odată ca niciodată, că de n-ar fi nu s-ar povesti, pe vremea când se băteau munții cap în cap și se potcoveau purecii cu nouăzeci și nouă de ocale de fier și nouăzeci și nouă de ocale de oțel, săreau până la cer și tot strigau că sunt ușori, în împărăția Împăratului Roșu, sau în împărăția Împăratului Galben, sau în împărăția Împăratului Verde, în împărăția de la apus sau în împărăția de la răsărit, a fost odată un om.
Și acel om obișnuia să se trezească în fiecare dimineață la ora șase, să mănânce două felii de pâine prăjită cu unt, să bea o cafea mare, neagră, amară și să plece cu metroul la slujbă.
La ora cinci se întorcea cu metroul de la slujbă, lua o gustare, schimba câteva vorbe cu soția și copiii, ațipea o oră, apoi ieșea în fața blocului. Fuma câteva țigări discutând politică cu vecinii, uneori bea o bere sau două, apoi la opt intra în casă, lua cina cu familia și, într-un târziu, adormea obosit în fața televizorului. Ziua următoare se trezea din nou la ora șase, mânca două felii de pâine prăjită cu unt, bea o cafea mare, neagră, amară și pleca cu metroul la slujbă.
Uneori - și din nefericire din ce în ce mai des în ultima vreme - nu se întorcea la cinci. Se întorcea pe seară, abia ținându-se pe picioare, duhnind a băutură și a deznădejde proaspăt reaprinsă. Atunci își bătea nevasta și copiii, se certa cu vecinii, arunca cu farfuriile de mâncare pe jos și, într-un târziu, adormea obosit în fața televizorului. Iar dimineața și-ar fi dorit să nu se mai trezească niciodată, cu o greață imensă sfâșiindu-i stomacul, cu capul greu aplecat în față, ciocane lovindu-l ritmic în tâmple, pâinea prăjită parcă mestecând piatră și cafeaua otravă. Se repezea la baie și vomita îndelung tot răul zilelor care semănau mult prea mult între ele, își scufunda fața încinsă în apă rece până când nu mai simțea loviturile din tâmple, își curăța gura, termina restul de cafea și pleca cu metroul la slujbă.
Aceasta se întâmplase să fie una dintre acele dimineți. Împinse cu greu, cu bucățile aproape nemestecate, prima felie de pâine pe gât în jos, luptând împotriva greței, când simți ceva ca o mână uriașă cu o mulțime de degete noduroase și mari sau o mulțime de mâini uriașe cu o mulțime de degete noduroase și mari umplându-i gura, pătrunzând în gâtlej. Simți cum gâtul se dilată, se sfâșie, devine aproape cât torsul de gros pentru a face loc mâinilor cu degete noduroase să alunece în jos prin esofag. Îi cotrobăiră în cutia toracică, degete invizibile pipăind, căutând curioase, nerăbdătoare, cuprinzând, cântărind, strivind plămânii, inima, cu nodurile noduroase ciocănind pe dinăuntru coastele.
Negăsind acolo ce căutau, supărate strașnic – bineînțeles că, deși ar fi vrut, omul nu putea să strige după ajutor, pentru că ceva ca un braț uriaș, musculos, de boxer i se înțepenise invizibil în gura lărgită până la urechi – mâinile acelea se afundară adânc în stomac. Acolo tresăriră de bucurie când, înfiorate de atingere, degetele noduroase mângâiară cu gingășie cele câteva boluri de pâine prăjită cu unt, aproape întregi și îmbibate de salivă, apoi arătătorul – sau arătătoarele – mâinii sau mulțimii de mâini uriașe se înfipseră în orificiul pilor, se încovoiară ca niște cârlige și traseră în sus, întorcându-l pe dos.
Roșu rozaliu, cu pete alburii și gălbui ici și colo, mustind de sucuri și acizi, lăsând în urmă o dâră lată de bale murdare, omul stomac trecu prin ușa apartamentului și, digerând totul în cale, porni atras ca de o forță inexplicabilă într-o direcție necunoscută.

Precomandă revista chiar acum!
Marturii
Cautare Rapida
 
Titlu sau Autor
Cautare Avansata
Producatori
Informatii Producator
Pavcon
Pavcon Pagina Producatorului
Alte produse
Share Product
Share via E-Mail
Share on Facebook Share on Twitter
PAVCONPREMII